martes, febrero 17, 2009

Traducción estudiantil


"Nietzsche no tolera los valores de la ilustración. ¿Razón?, ¿universalidad?, ¿moralidad?, ¿progreso? Todas estas pretensiones de la ilustración no significan nada para él.

Veía el mundo como la danza destructivamente creativa y creativamente destructiva del dios Dionisos -la danza del salvajismo del poder- y Dionisos fue su modelo de como actuar en la caótica tormenta de la vida. Cualquier hombre que actué en ese sentido llega a ser un superhombre."

Powell, J. (1998). Pag. 9. Postmodernism for beginners, New York: Writers and Readers Publishing, Inc.

Otra nomenclatura más realista:

Fecha. Programa P2P. Tipo de archivo. Palabra de búsqueda. (Nombre completo del archivo).

12/2008. Emule. Pdf. beginners. (Philosophy - Postmodernism for Beginners.pdf).

Tiempo, eventos, estados y etapas.

Consideramos nuestra vida como una continuidad. La mente bien se cuida de disfrazar nuestra temporalidad y de omitir nuestras inconsistencias como unidad.

Pero, de vez en cuando, algún evento nos hace tomar consciencia de que nuestro estado (existencial) es sustancialmente diferente del de otros tiempos (pasados o futuros).
Y enfrentados a un indescriptible y fugaz horror... viene nuestra cordura en auxilio y clasificamos nuestra vida en etapas.

martes, febrero 10, 2009

Sadomasoquismo fraterno.


Y cito textualmente:

"Mi hermano me ha aficionado al mazazo en los cimientos. Ya me gusta la crisis brutal".

F. Espinosa

lunes, febrero 02, 2009

Formatejat d'apunts.

Em complau presentar al gran públic una tècnica de formatejat d’apunts (o d’estudi) concebuda per la ment “geek” d’ Albert C. Font, amic i company de “fricades” i estudis. Qui m’ha premés difondre la tècnica d’estudi amb que diuen que va aprovar l’oposició a l’Alt Consell Jedi Obi-Wan Kenobi (recordo que, paradoxalment, Obi-Wan Kenobi encara no ha nascut).

Del Fòrum d’Acció Tarragona de la Universitat Oberta de Catalunya per al món!

[...] Més que tècnica és una matada... Consisteix a marcar en groc tot menys la palla, paraules clau de cada frase, per a fer de guia a la lectura transversal en un futur. Com en aquest exemple: si només llegiu el que està en groc, enteneu la tècnica llegint 6 paraules enlloc de tot un paràgraf... Només fa falta seguir els carrils que marca el color, a més, es sintetitzen tant les frases i conceptes fent un resum a temps real que es memoritza molt més.

A partir d'aquí el format complementari és:

- Taronja (de Staedler, que el de Faber-Castell no canta): Conceptes clau que entren per primer cop en definició (la qual anirà en groc)
- Blau cel: Noms d'autors
- Verd: Resums o conclusions importants
- Fúcsia o Rosa: Puntualitza la funció del groc, serveix per a marcar enumeracions, fases, procediments..., (per exemple: primer..., en segon lloc..., tercer... i finalment...)

Així s'acaba subratllant molt més del que es faria normalment, de fet, es veu tot ple de colors i la gent sol dir que està massa subratllat. Això seria veritat si fós un subratllat estructural, clàssic, però aquí no es marca l'estructura, es marca la funció, jo li dic subratllat funcional, que no serveix molt per a resumir conceptes, més aviat per a destacar-los per a agilitzar futures consultes.

És laboriós formatejar els apunts així, però el temps que es perd es recupera en posteriors consultes ja que no es necessita consultar tant perquè el text s'ha treballat molt més a fons sinó que per a fer una recerca és rapidíssim ja que si es busca informació d'un autor es passen pàgines mirant només les taques blaves, si es busquen conceptes només les taronjes i així, amb aquesta indexació és rapidíssim fer futures consultes per a treballar PACs (Prova d’Avaluació Continuada), exàmens, proves de síntesi..

Bé, al principi es perd molt de temps fent-ho així però quan se li agafa el truc es fa simultàniament a la lectura i amb l'habilitat arriba la velocitat.

Per suposat cadascú pot fer servir la codificació que vulgui, jo ho faig així perquè com més vistós és el color més rellevant és el concepte (de més a menys vistositat: taronja, verd, groc) [...].